Ιστορία Συστήματος

1948 έως σήμερα

Η Ιστορία που παρουσιάζεται σε αυτή τη σελίδα, είναι ένα έργο που δε σταματάει ποτέ. Ανακαλύπτουμε συνέχεια νέα στοιχεία και την προσαρμόζουμε αναλόγως. Δυστυχώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δε μας έχουν επιτρέψει να παρουσιάσουμε με βεβαιότητα το έτος Ίδρυσης του Συστήματος μας.

 

"The very concept of objective truth is fading out of the world. Lies will pass into history"
George Orwell


• Τα πρώτα χρόνια:

Τον Ιούνιο του 1927 ιδρύεται η 27η Ομάδα Προσκόπων Αθηνών στο Χαλάνδρι από τον Ανδρέα Τριγγέτα, Πρόεδρο του Αθλητικού Ομίλου Χαλανδρίου και μετέπειτα Δημοτικού συμβούλου, στην οποία γράφτηκαν κατευθείαν 39 παιδιά.

Το 1948 οι Πρόσκοποι στο Χαλάνδρι αποτελούνται από μία Τοπική Εφορία Προσκόπων με δύο Ομάδες. Την 1η Προσκόπων και τη 2η Προσκόπων ενώ το 1949 ιδρύεται η 4η Ναυτοπροσκόπων.

Με το παραπάνω δεδομένο τοποθετούμε την ίδρυση του Συστήματος μας μέσα στο 1948.

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε τη σελίδα: Προσκοπισμός Χαλανδρίου!

   1ο Σύστημα Προσκόπων Χαλανδρίου (1927)
   2ο Σύστημα Προσκόπων Χαλανδρίου (πιθανά 1946)
   3ο Σύστημα Προσκόπων Χαλανδρίου (πιθανά 1948)
   4ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Χαλανδρίου (1949)
   5ο Σύστημα Αεροπροσκόπων Χαλανδρίου (1954)
   6ο Σύστημα Προσκόπων Βριλησσίων (1961)

Το 1951 το Σύστημα βραβεύβεται από τη Βασίλισσα Φρειδερίκη για τη συμμετοχή του στον έρανο για τη"Φανέλλαν του Στρατιώτου".

 
 
Σφραγίδα της Τοπικής Εφορείας τη δεκαετία του '20   Το δίπλωμα της Φρειδερίκης το 1951   Το Τολ της ρεματιάς τη δεκαετία του '50

To 1951 παραχωρείται στην Τοπική Εφορεία Προσκόπων Χαλανδρίου μεγάλη λυόμενη λέσχη "Τολ" τύπου Rommer το οποίο τοποθετείται στη ρεματιά του Χαλανδρίου ενώ δωρίζεται από την Ελένη Ματζουράνη, έκταση 13 στρεμμάτων στη Ραφήνα στον Τοπικό Προσκοπικό Σύνδεσμο Χαλανδρίου για τη δημιουργία Κατασκήνωσης.

Τον Αύγουστο του 1953 οι Ομάδες της Τοπικής Εφορείας εγκαταλείπουν το χώρο της κατασκήνωσης τους στο Κιάτο και συνδράμουν στους σεισμούς της Ζακύνθου.

Την 14η Μαΐου του 1954 ο Αρχιπρόσκοπος της Βρετανίας Λόρδος Rowallan επισκέπτεται το χώρο των Προσκόπων Χαλανδρίου στο "ΤΟΛ" της ρεματιάς. Παρευρίσκονται οι Αγέλες της Περιφέρειας Αττικής.

Την 9η Μαρτίου του 1956 το Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, απένειμε το «Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων» στον Τοπικό Έφορο Χαλανδρίου Γεώργιο Λιοσσάτο. Η απονομή έγινε από τον Μιχαήλ Σοφιανό, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Σ.Ε.Π. στο Ζηρίνειο της Κηφισιάς.

Μετά το 1951 δεν γνωρίζουμε την τύχη του 3ου μέχρι που τον Μάιο του 1958 επανιδρύεται στο Πολύδροσο από τον Αντώνη Γκίνη, βοηθό Τοπικού Εφόρου.

Το 1958 Βαθμοφόροι και γονείς των Συστημάτων αποφασίζουν ότι το Τολ δεν είναι πλέον σε θέση να καλύψει τις ανάγκες τους και έτσι νοικιάζονται δύο καινούριες Προσκοπικές λέσχες, η πρώτη στην oδό Αμαρουσίου και η δεύτερη στην οδό Αγίας Παρασκευής, δίπλα στον Άγιο Γεώργιο στην οποία στεγάστηκαν το 4ο Ναυτοπροσκόπων παρέα με το 5ο Αεροπροσκόπων.

Τον Οκτώβριο του 1959 ιδρύεται για πρώτη φορά η 3η Αγέλη Λυκοπούλων.

Τα έτη 1959 και 1960, το Σύστημα μας βραβεύεται με το "Έπαθλο Μπενάκη" στο διαγωνισμό προσφοράς υπηρεσίας.

"Έπαθλα Μπενάκη"

 • 54 - 55: ΤΕ Χαλανδρίου, 1η Αγέλη, 1η Προσκόπων, 4η Ναυτοπροσκόπων, 5η Αεροπροσκόπων
 • 55 - 56: ΤΕ Χαλανδρίου
 • 56 - 57: ΤΕ Χαλανδρίου, 1η Αγέλη
 • 57 - 58: ΤΕ Χαλανδρίου, 1η Αγέλη, 1η Προσκόπων, 4η Ναυτοπροσκόπων
 • 58 - 59: ΤΕ Χαλανδρίου, 1η Προσκόπων, 3η Προσκόπων
 • 59 - 60: ΤΕ Χαλανδρίου, 1η Προσκόπων, 2η Προσκόπων, 3η Προσκόπων, 4η Ναυτοπροσκόπων
 • 60 - 61: ΤΕ Χαλανδρίου
 • 61 - 62: ΤΕ Φλύας

Στα τέλη της δεκαετίας του 1950 οι Προσκοπικές ομάδες του Χαλανδρίου, διοργανώνουν στο Τολ των προσκόπων στη ρεματιά, μεγάλη Προσκοπική επίδειξη με κατασκευές και παιχνίδια.

Την 7η Δεκεμβρίου του 1961 η Τοπική Εφορεία Χαλανδρίου μετονομάζεται σε Τοπική Εφορεία Φλύας και συμπεριλαμβάνει τις περιοχές Αγίας Παρασκευής, Χαλανδρίου και Χολαργού.

Το βράδυ της 25ης Αυγούστου 1963 μεγάλη φωτιά εκδηλώθηκε στην Πεντέλη. Κλιμάκιο της Τοπικής Εφορείας Φλύας, με επικεφαλής τον Τοπικό Έφορο Λιοσάτο, τον Έφορο Διοικήσεως Κάλφα, Βαθμοφόρους καθώς και 25 προσκόπους ενισχύουν για 13 ώρες τις ομάδες πυρόσβεσης. Δημόσιος έπαινος στου Προσκόπους του Χαλανδρίου από τις αρχές.

Την 16η Μαΐου του 1964 το Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, απένειμε το «Μετάλλιο Ευδόκιμης Υπηρεσίας» στον Αρχηγό του 3ου Προσκόπων Αντώνη Γκίνη καθώς και στον Έφορο παρά την Τοπική Εφορεία Κωνσταντίνο Γιαννέ.

Το 1966 λόγω έλλειψης Βαθμοφόρων τα Συστήματα 4ο Ναυτοπροσκόπων, 5ο Αεροπροσκόπων και 6ο Βριλησσίων τερματίζουν τη λειτουργία τους.

Την 23η Ιανουαρίου 1973 η Τοπική Εφορεία Φλύας μετονομάζεται και πάλι σε Τοπική Εφορεία Χαλανδρίου και συμπεριλαμβάνει τις περιοχές Βριλησσίων, Φιλοθέης και Χαλανδρίου.

Στις 12/5/1976 αναγνωρίσθηκε η λειτουργία του Συστήματος μας από το Σ.Ε.Π. μαζί με τα συστήματα 1ο Χαλανδρίου, 2ο Χαλανδρίου και 4ο Βριλησσίων.

Τον Ιανουάριο του 1978 το Σύστημα μας και το 1ο Χαλανδρίου τερματίζουν τη λειτουργία τους.

   
Η ταινία χειρίδος της περιόδου '58 - '78   Κατασκήνωση στα Στύρα το 1973   Ο αρχηγός Ομάδος '71 - '78 Νίκος Μουνδέλας σε εκδρομή στον Άγιο Μερκούριο

• Η Ναυτοπροσκοπική περίοδος:

Για 10 χρόνια το Σύστημα μας έμεινε κλειστό, μέχρι που το 1988 επανιδρύθηκε, στο μικρό κτίριο πίσω από τον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης, από τον Νίκο Κάρνιακ (παλιό βαθμοφόρο του 2ου Χαλανδρίου).

Αρχικά ονομάστηκε 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μεταμόρφωσης. Λόγω της ίδρυσης του 1ου Συστήματος Δασοπροσκόπων Πεντέλης το 1987 αναγκάστηκε μέσα σε ένα μόλις χρόνο να μετονομαστεί σε 3ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Μεταμόρφωσης ώστε στην Τοπική Εφορεία να μην υπάρχουν δυο Συστήματα με την ονομασία "1ο".

Το 1992 απονέμεται από το ΔΣ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το Αργυρό μετάλλιο, για την συνεχή παρουσία μας στον ετήσιο έρανο.

Μερικούς μήνες από την επανίδρυση η οικογένεια Λαμπροπούλου μας παραχωρεί για λέσχη, το υπόγειο του σπιτιού της στην οδό Ταϋγέτου ως το 1994, όπου μας παραχωρείται ο οικίσκος του κληροδοτήματος Μιχαήλ. Η κακή κατάσταση του νέου κτιρίου και η μεταφορά από την Ταϋγέτου είχε ως αποτέλεσμα το Σύστημα να χάσει τα περισσότερα μέλη του. Μοναδικός βαθμοφόρος στο Σύστημα παρέμεινε ο Αρχηγός Ομάδας Δήμος Γρηγορόπουλος "Γεράκι".

Το 1995, ύστερα από απόφαση της Περιφέρειας Ανατολικής Αττικής, το Σύστημα άλλαξε ειδικότητα από Ναυτοπροσκοπικό σε Αεροπροσκοπικό, έμεινε ανοιχτό για 3 - 4 μήνες και ύστερα τερμάτισε την λειτουργία του.

Τον Οκτώβριο του 1996 επανιδρύθηκε γι’ άλλη μια φορά ως Σύστημα Ναυτοπροσκόπων με Αρχηγό Συστήματος τον Στέλιο Τζιανετόπουλο "Καρχαρία" (παλιό βαθμοφόρο του 1ου Γαλατσίου) και στεγάστηκε σε χώρο παραχωρημένο στην εκκλησία της Μεταμόρφωσης καθώς ο δικός του χώρος ανακαινιζόταν.

Τον Οκτώβριο του 1997 ανεβαίνει στο διαδίκτυο η πρώτη ιστοσελίδα του Συστήματος, σχεδιασμένη από τον Αρχηγό Ομάδας Δήμο Θανάσουλα "Γατόπαρδο". Έτσι το Σύστημα μας γίνεται ένα από τα πρώτα Συστήματα που αποκτά και ηλεκτρονική παρουσία.

Τον Οκτώβριο του 1997 ιδρύεται για πρώτη φορά η Κοινότητα Ανιχνευτών.

Ο Φεβρουάριος του 1998 βρίσκει τα δύο Συστήματα του Χαλανδρίου να αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα μελών. Το 2ο Προσκόπων έχει ανάγκη Βαθμοφόρων ενώ το 3ο Ναυτοπροσκόπων έχει ανάγκη παιδιών. Έτσι οι Βαθμοφόροι και των δύο Συστημάτων αποφασίζουν τη συγχώνευση με χώρο συγκεντρώσεων την λέσχη του 2ου Συστήματος (2ο Δημοτικό σχολείο), μέχρι και τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Το Σεπτέμβριο του 1998 οι Βαθμοφόροι του 3ου αποχωρούν, αναγκάζοντας το Σύστημα να αναστείλει για ακόμα μια φορά τη λειτουργία του.

   
Η λέσχη που μας παραχωρήθηκε στο κληροδότημα Μιχαήλ το 1994   Η προσωρινή Λέσχη δίπλα στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης το 1997   Ενωμοτάρχες Τσακαλιών και Δελφινιών της ενωμένης Ομάδας στην Πάρνηθα τον Απρίλιο του 1998

• Η σύγχρονη εποχή:

Κατάφερε να επανιδρυθεί το Νοέμβριο του 1999 ως Σύστημα Προσκόπων. Η επαναλειτουργία του έγινε, από τον τότε Τοπικό Έφορο Χαλανδρίου, Κώστα Καλλιανιώτη. Μετά την επανίδρυση του, ανέλαβε προσωρινά τη Διοίκηση του, εγκατέστησε την ΕΚΣ και βρήκε την Έφη Μουζάκη "Λυκομάνα" (παλιά αρχηγό του 2ου Χαλανδρίου) για να αναλάβει την Αρχηγία. Ο Τοπικός μας έκανε και τις πρώτες επαφές με το Δήμο Χαλανδρίου για την εξασφάλιση, της επιστροφής μας στο ανακαινισμένο πλέον χώρο, που μας είχε δοθεί το 1994. Παράλληλα έγιναν προσπάθειες να μας παραχωρηθεί ολόκληρο το κτίριο, μιας και το κληροδότημα Μιχαήλ, ανέφερε τη δημιουργία κέντρου νεότητας.

Το 2002 αποχώρησαν από το Σύστημα όλοι οι βαθμοφόροι που βοήθησαν στην επαναλειτουργία του και έτσι το βάρος έπεσε στους νεότερους βαθμοφόρους.

Το 2003 αποκτούμε το δικό μας λογότυπο, σχεδιασμένο από τον Αρχηγό Ομάδας Δημοσθένη Μαθιόπουλο "Αστακό".

Την άνοιξη του 2004 ανεβαίνει η νέα ιστοσελίδα του Συστήματος σχεδιασμένη από τον "Αστακό".

Το 2005 το Σύστημα πέρασε άλλη μια δύσκολη χρονια. Αρκετοί βαθμοφόροι αποχώρησαν λόγω επαγγελματικών και στρατιωτικών υποχρεώσεων με αποτέλεσμα ο Αρχηγός του, Δήμος Γρηγορόπουλος "Γεράκι" να πάρει απόφαση συγχώνευσης με το 4ο Σύστημα Προσκόπων Βριλησσίων, και για διάστημα 12 περίπου μηνών. Από το Πάσχα της χρονιάς 2006 αποκολλήθηκε από τα Βριλήσσια.

Το Μάρτιο του 2007 επανιδρύεται η Κοινότητα μας η οποία ξεκίνησε κοινές δράσεις με την 2η Χαλανδρίου.

Το 2007 βαθμοφόροι του Συστήματος, βοήθησαν στις φωτιές σε Ζαχάρω και Ολυμπία, "Εύφημος μνεία" στο Σύστημα και τους βαθμοφόρους του από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

Το 2008 ο "Αστακός" σχεδίασε τα νέα σήματα του κλάδου Προσκόπων και του Προσκοπικού Δικτύου.

Από το 2007 το Σύστημα μας συμμετέχει ανελλιπώς στην ανακύκλωση κινητών τηλεφώνων και αξεσουάρ, πρόγραμμα που τρέχει σε συνεργασία με την εταιρία κινητής τηλεφωνίας Vodafone.

5η θέση το 2008
11η θέση το 2011
20η θέση το 2012
18η θέση το 2013
10η θέση το 2014
15η θέση το 2015
13η θέση το 2018

Το 2008 βρίσκει το Σύστημα μας με 50 παιδιά ενώ το επιτελείο το αποτελούν 3 άνθρωποι, με τις συγκεντρώσεις να πραγματοποιούνται από τον "Αστακό". Έτσι με συντονισμένες προσπάθειες και τη βοήθεια των Ανιχνευτών μας αλλά και του αδελφού Συστήματος (2ο Χαλανδρίου), κατορθώνουμε το 2010 το Σύστημα να βγάλει ξανά δικούς του βαθμοφόρους.

Το Σεπτέμβριο του 2009 αποχωρεί από τη θέση του Αρχηγού Συστήματος ο Δήμος Γρηγορόπουλος "Γεράκι" μετά από 7 χρόνια και δίνει τη σκυτάλη στον "Αστακό".

Τον Ιανουάριο του 2010 ο "Αστακός" ο οποίος είχε ακόμα στην ευθύνη του (πέρα από το Σύστημα) και τα τμήματα Προσκόπων και Ανιχνευτών, καλεί τον Ιωάννη Στόκα "Ρακούν" που μόλις είχε αφήσει την Αρχηγία του 2ου Συστήματος Χαλανδρίου, να αναλάβει το Σύστημα μας.

Τον Οκτώβριο του 2010 η ενωμένη Κοινότητα Χαλανδρίου ξεκινά κοινές δράσεις με την 4η Βριλησσίων με Αρχηγό τον Κώστα Κιούση "Αγριόχοιρο" της 4ης Βριλησσίων.

Τον Ιούνιο του 2010 το Σύστημα μας σε συνεργασία με το 2ο Σύστημα και τον Δήμο Χαλανδρίου διοργάνωσε τον καθαρισμό της ρεματιάς του Χαλανδρίου (ύψος Αιθρίου), δράση αφιερωμένη στα 100 χρόνια του Ελληνικού Προσκοπισμού. Η δράση επαναλήφθηκε και το 2011 στο ύψος του Αγίου Αθανασίου.

   
Άρθρο από την εφημερίδα "Υψιπετείν" της Τοπικής Εφορείας Χαλανδρίου   Η απονομή του δώρου ανακύκλωσης κινητών τηλεφώνων το 2008   Ο καθαρισμός της ρεματιάς το 2010


Τον Οκτώβριο του 2010 το Σύστημα είχε την χαρά να ονομάσει τον πρώτο του Πρόσκοπο Έθνους, την Ανιχνεύτρια Ευθυμία Καλογεράκη και το 2012 το δεύτερο, τον Ανιχνευτή Νίκο Καραμάνη.

Το Μάρτιο του 2010 το σύστημα μας παρέλαβε τα υλικά του 1ου Συστήματος Προσκόπων Βαρνάβα το οποίο τερμάτισε τη λειτουργία του το καλοκαίρι του 2007, 3 χρόνια από την ίδρυση του.

Το 2012 ο "Αστακός" σχεδίασε τα νέα αστέρια του κλάδου Λυκοπούλων καθώς και το νέο σήμα της Ειδικότητας Αεροπροσκόπων το 2013.

Τον Αύγουστο του 2012 και ενόψη της κατασκήνωσης της Ομάδας Προσκόπων, αποφασίζουμε να φτιάξουμε για πρώτη φορά "Μαντήλι Συστήματος". Μετά από ψηφοφορία καταλήξαμε στο παρακάτω σχέδιο. Έτσι αλλάξαμε και τα χρώματα του λογοτύπου μας σε Μωβ ώστε να συμβαδίζουν με τη νέα μας εικόνα.

Τον Ιανουάριο του 2013 το Διοικητικό Συμβούλιο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, βράβευσε το Σύστημα μας για την πολυετή προσφορά του, με το "Μετάλλιο Ευδόκιμης Υπηρεσίας".

Τον Αύγουστο του 2013 η Κοινότητα μας πραγματοποίησε μια από τις πιο συγκινητικές δράσεις της, το "ταξίδι" σε Ίμβρο και Κωνσταντινούπολη.

   
Το λογότυπο του 1ου Συστήματος Προσκόπων Βαρνάβα   Η Αγέλη του Βαρνάβα σε κοινή εκδρομή στο Σούνιο το 2007   Η απονομή του Μεταλλίου Ευδόκιμης Υπηρεσίας

 

Τον Ιανουάριο του 2015 η Κοινότητα μας αποσπάται από την ενωμένη Κοινότητα Χαλανδρίου - Βριλησσίων και για πρώτη φορά στην ιστορία της ξεκινά αυτόνομες δράσεις. Το ίδιο καλοκαίρι πραγματοποιεί για πρώτη φορά αυτόνομη Μεγάλη Δράση στο Βίκο και τους Παξούς με τη συμμετοχή 14 Ανιχνευτών.

Τον Απρίλιο του 2016 Βαθμοφόροι μας πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια εξυγχρονισμού της Προσκοπικής Στολής και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο "Αστακός" ανέλαβε τον επανασχεδιασμό του συνόλου των σημάτων του ΣΕΠ.

Το Σεπτέμβριο του 2017 η Αγέλη μας σπάει σε δυο Αγέλες λόγω της μεγάλης προσέλευσης παιδιών στο Σύστημα μας, ενώ η Κοινότητα μας ενώνεται για ακόμα μια φορά με την Κοινότητα του 2ου Χαλανδρίου.

Το Σεπτέμβριο του 2018 το Σύστημα μας μετονομάζεται σε 3ο Τούφας Χαλανδρίου, προσθέτωντας το προσωνύμιο της γειτονιάς μας στον τίτλο μας, ενώ οι Αγέλες μας ενώνονται πάλι σε μια.

Τον Ιανουάριο του 2019 ιδρύεται για πρώτη φορά το Προσκοπικό Δίκτυο.


Αρχηγοί Συστήματος:

Χρονολογία Όνομα Ανάληψη καθηκόντων από:
... ... ...
1958 - 1966 Αντώνης Γκίνης Μάιος 1958
1970 - 1978 Θεόδωρος Γκίνης ...
1988 - 1991 Διαμαντής Δρυμούσης ...
1991 - 1993 Κώστας Φιλιππόπουλος ...
1993 - 1995 Δήμος Γρηγορόπουλος ...
1996 - 1998 Στέλιος Τζιανετόπουλος Νοέμβριος 1996
1999 - 2002 Έφη Μουζάκη Νοέμβριος 1999
2002 - 2009 Δήμος Γρηγορόπουλος Νοέμβριος 2002
2009 - 2010 Δημοσθένης Μαθιόπουλος Σεπτέμβριος 2009
2010 - 2015 Ιωάννης Στόκας Ιανουάριος 2010
2015 - 2019 Δημοσθένης Μαθιόπουλος Ιανουάριος 2015
2019 - Σήμερα Ελένη Καλαντζή Απρίλιος 2019

 

«Η Ιστορία μας έχει αντλήσει στοιχεία από τα αρχεία και τις αναμνήσεις των Δ. Γρηγορόπουλου, Δ. Μαθιόπουλου, Κ. Καλλιανιώτη, Ε. Μεταξά, Κ. Κατσουλιέρη, Γ. Θεοδοσίου, Κ. Παπάζογλου, Γ. Λιοσσάτου, Ν. Μουνδέλα, Γ. Ρουμπέση, Ιστορικού Αρχείου Σ.Ε.Π.».